Над 1.6 млн. пълнолетните българи планират да почиват това лято, като

...
Над 1.6 млн. пълнолетните българи планират да почиват това лято, като
Коментари Харесай

53% от летуващите българи ще отидат на Черноморието

Над 1.6 млн. пълнолетните българи възнамеряват да почиват това лято, като малко над половината (53%, или към 850 000) ще изберат българското Черноморие. 

Това са данни от проучване на социологическа организация " Тренд ", направено измежду 1008 души в интервала 1-7 юни.

Според него младите и хората, живеещи в столицата, доминират измежду планиращите отмора това лято. Но по отношение на 2019 г. се регистрира спад в каузи на планиращите отмора българи . Всеки десети към момента не е решил дали ще почива това лято. Отново, както и през 2019 година, като съществена причина измежду непланиращите отмора се показва неналичието на финансови благоприятни условия. А 12% от непланиращите почивка споделят, че се притесняват заради пандемията от ковид.

53% от планиращите отмора това лято показват българското Черноморие като желана дестинация (миналата година те са били 54%). Отчита се растеж на искащите да почиват на планина - 21%, срещу 16% през 2019-а, което се допуска и от засилената тревога на обществото около пандемичната обстановка, насочваща ги към избор за отмора на чист въздух и измежду открити пространства. Всеки пети заявява, че ще почива в чужбина, като тук има спад по отношение на 2019 г. (32%). Това в огромна степен отново може да се обоснове с терзанията от ковид.  Гърция продължава да е най-предпочитаната задгранична дестинация за отмора от българите

Цената на нощувките (22%) и самият курорт (20%) не престават да са водещите критерии, които образуват избора за място за отмора. Спрямо миналата година се регистрира повишение на значимостта на фактори като тишина и успокоение.

" Тренд “ е задала и няколко въпроса за настройките на жителите да посещават обществени места. Близо половината (47%) от интервюираните споделят терзания да почиват в чужбина поради пандемията от COVID-19, до момента в който 40% нямат проблем с това.  53% нямат терзания обаче да посещават места, където има доста хора, в това число плажове , а 62% не биха отказали да отидат на ресторант или кафе.  55% нямат терзание да вървят на плаж в подтекста на пандемията от COVID-19, като младите в най-малка степен споделят сходни терзания, до момента в който по-възрастните в по-голяма степен.

30% от българите са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм. На противоположното мнение са 18%, а 21% смятат, че няма смяна в последните години.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР